Издателство Дамян Яков
БългарскиEnglish
Разширено търсене
Търси
В цъфналата ръж Автор: Робърт Бърнс Обича ме, не ме обича Автор: Дамян Дамянов В нощите лунни Автор: Сергей Есенин Рубайят Автор: Омар Хайям Любовни тайни Автор: Сборник Шедьоврите на световната любовна лирика! Сонети Автор: Уилям Шекспир
damyan yakov начална страница
Нови книгиКнигиАвториАкцентиЗа издателствотоСъбитияОтзивиКнижарнициКонтакти
Начало / Събития / Роберт Перишич се срещна с почитателите си в София
Царството на славяните - Мавро Орбини
Роберт Перишич се срещна с почитателите си в София
От 25 до 28 май по покана на издателство „Дамян Яков” у нас гостуваха хърватският писател Роберт Перишич и литературният агент Иван Сръшен. Повод за представянето им пред българските ценители на книгата е романът „Наш човек от мястото на събитието”, пуснат наскоро на пазара от издателство „Дамян Яков”.

Роберт Перишич е един от най-четените писатели в Хърватска днес. Той е роден в Сплит през 1969 г. Завършил е хърватски език и литература в Загребския университет. Автор е на стихосбирката „Замъкът Америка” (1995), сборниците с разкази „Можеш да заплюеш този, който те попита за нас” (1999) и „Ужас и огромни разходи” (2002), пиесата „Култура в предградието” (2000), както и сценария за филма „Сто минути слава” на режисьора Далибор Матанич. Бил е редактор на вестник за култура „Године” и на списание „Године нове”. В момента води рубрика в седмичника „Глобус”. Неговият първи роман, „Наш човек от мястото на събитието”, е най-продаваната книга за 2008 г., а авторът е носител на най-престижната литературна награда в своята страна „Jutarnji list”.

Иван Сръшен (роден през 1979 г.) работи в литературната агенция „Сандорф”. Той е лингвист и историк с редакторски опит и е изключителен познавач на литературата на балканските народи. С негово съдействие писателите от най-новото поколение в Хърватска стават популярни в целия свят. За издателство „Дамян Яков” той препоръча „Наш човек от мястото на събитието” на Роберт Перишич и „В трюма” на Владимир Арсениевич - две книги, които се радват на голям читателски интерес.

На 26 май в 18 часа двамата се срещнаха със студенти от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски”. Писателят отговори на многобройните въпроси на младите лингвисти, които се интересуваха както от сюжета на романа, така и от състоянието на хърватската литература в момента.

На 27 май в 18.30 часа литературният критик Йордан Ефтимов представи Перишич и Сръшен на почитатели на книгата в книжарница „Хеликон” на бул. „Патриарх Евтимий”. Перишич отговори на всички въпроси и раздаде автографи на присъстващите. На всички срещи участва и преводачката Русанка Ляпова, номинирана за наградата на Международната издателска среща в Пазин, Хърватска. Тази престижна награда се присъжда веднъж на две години за високи постижения в преводите от хърватски на други езици.

< назад към всички събития

галерия

 
damyan yakov начална страница
Нови книгиКнигиАвториАкцентиЗа издателствотоСъбитияОтзивиКнижарнициКонтакти

Търговски салон на издателство „Дамян Яков“:
гр. София 1528, бул. "Искърско шосе" №19, КНИЖНА БОРСА БОЛИД
e-mail: office@damyanyakov.com; borsa@damyanyakov.com
тел. 0888 671 574

Партньори
store.bg   Хеликон